Mäkelän tila

Tapahtuipa kerran, jos toisenkin Loimaan Niinijoella, Haaroisten kylässä, Mäkelän Tilalla...

Vuosi 2008 oli meidän perheellemme merkittävä asia, kun Mäkelän Tilalla toteutui sukupolvenvaihdos ja me teimme suuren, mutta toiveidenmukaisen, ratkaisun muuttamalla tilalle ja tarttumalla tilan hoitoon rohkeasti ja innokkaina.

Olimme molemmat tuolloin turkulaisia ja töissä aivan erilaisissa tehtävissä, minä aluekoordinaattorina ja Markus suunnittelijana, mutta veri veti maalle - päivääkään emme ole ratkaisua katuneet tähän mennessä, päinvastoin joka päivä maistuu ja tuntuu aina vaan paremmalta.

Kananmunatuotanto:
Tilan päätuotantosuunta oli ja on nykyäänkin kananmunatuotanto. Aloittaessamme munakanojen määrä oli 6500, nyt kanoja on runsaat 16 000. Kanamme asustelevat 48 kanan pienryhmätiloissa, jotka mahdollistavat kanoille luonnollisen lajikäyttäymisen ja tarjoavat kanoille virikkeellisen toimintaympäristön. Kanamme nauttivat pääosin omien peltojen tuotannosta, lisärehu hankitaan lähitiloilta. Munakanamme ovat valkoisia, niinpä myös munitut munat ovat valkoisia väriltään:-)

Rakentamisen ja uuden luomisen aikaa: 
Olemme lähes koko ajan tilalla ollessamme rakentaneet jotakin. Heti ensimmäisenä vuonna remontoimme päätaloa ja teimme vihermaisemointia tilamme pihalla. Samana vuonna istutimme  myös ensimmäiset vadelma- ja karhunvatukkataimet. Ajatus alkoi vähitellen kyteä myös suuremmasta kanalasta ja muutama vuosi sitten, kesällä 2011, valmistuikin sitten uusi, isompi kanala - ns. pienryhmä- eli virikehäkkikanala.

Sitten tehtiin Markuksen pappan entisestä talosta majoituskohde Mutka (10 vuodenpaikkaa).
Keväällä 2013 valmistuivat entisen kanalan mittavat muutostyöt, oli syntynyt juhlatila "Wanha Kanala".

Niin ja tietysti meille rakas kohde JaaMar Majat A ja B Ylläksellä...paritalo valmistui vuosien 2007 - 2008 aikana. Vuosi 2008 oli meille muutenkin merkityksellinen, vihittiinhän minut ja Markus Äkäslompolon Pyhän Laurin kappelissa Yllästunturin ja porojen todistaessa. Ylläksellähän me olemme tavanneetkin ja rakkaus Lappiin näkyy myös Wanhassa Kanalassa.

Ja rakentaminen jatkuu...
vuoden 2016 keväällä remontoimme ja avasimme Loimaan keskustaan, Kauppalankatu 2, kodikkaan ja meidän näköisemme sisustuskahvilan (lifestylebutiikin) Pikku Wanhan Kanalan. 

Voisi sanoa, että ei minulta ja Markukselta rohkeutta puutu (toiset kutsuvat meitä jopa hullun uhkarohkeiksi;-)), sillä olemme hakeneet ja saaneet rakennusluvan Wanhan Kanalan laajentamiseen. Jo kesällä valmistui osa isoa ulkoterassia ja vielä tässä marraskuussa käynnistyy keittiön laajennus, "muumitornin" rakentaminen yms. ja lisää on tulossa, mutta siitä sitten vähän myöhemmin.